Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Περιφεριακη Συνδιάσκεψη

Κραυγή αγωνίας ακούστηκε από τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην περιφερειακή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΝΑ στην Πάτρα.
Περιφερειακή συνδιάσκεψη ΟΕΒΕΣΝΑ: «Οικονομικός Αρμαγεδδώνας» αφανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στην συνδιάσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων παραβρέθηκε και μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ο οποίος περιέγραψε το οικονομικό περιβάλλον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαν «οικονομικό αρμαγεδώνα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 160.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει «λουκέτο» ενώ 1 εκ. απασχολούμενοι βρίσκονται στην ανεργία.
Το μέλλον αναμένεται πιο ζοφερό, καθώς τα νέα οικονομικά μέτρα θα προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση για την πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και πολλοί φοβούνται ότι το «λουκέτο» θα είναι αναπόφευκτο. Το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως είπε ο κ. Καββαθάς, παρουσιάστηκε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 34,8%, ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Το 88% των εμπορικών επιχειρήσεων αναφέρει μείωση του τζίρου, ενώ 190.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το προσεχές διάστημα και ο κίνδυνος να χαθούν 260.000 θέσεις απασχόλησης είναι ορατός. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ το 53,5% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Το 44,3% αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ το 41,3% τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο ανακούφισης τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το 63,8% ότι θα βοηθούσε ένα απλό φορολογικό σύστημα με την αντικατάσταση του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ με έναν φόρο επί του τζίρου.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Παναγιώτης Σκέντζος ανοίγοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να αντιδράσουν στα επικείμενα οικονομικά μέτρα και να αγωνιστούν για την επιβίωση των ΜμΕ επιχειρήσεων.
«Το 45% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του. Από τους 300.000 παλαιούς οφειλέτες μόλις οι 28.000 έχουν ενταχτεί στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουνίου. Αυτό δείχνει την τραγικότητα της κατάστασης που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέντζος.