Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Κατάργηση  Δημοτικής Αστυνομίας και Σχολικών Φυλάκων

            Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α. εκφράζει την  έντονη ανησυχία του για τις τελευταίες αρνητικές  εξελίξεις  στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας  μας με τις συνεχείς καταργήσεις οργανισμών  και απολύσεις  υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας καθώς και της υπηρεσίας Φύλαξης Σχολικών κτιρίων, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των εντολών και απαιτήσεων της Τρόικας και των Μνημονίων,  ενώ  για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις βαφτίζεται από την ίδια την κυβέρνηση εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης και κινητικότητα- διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.  
Α. Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας παρά τις εξαγγελίες για απορρόφηση «μέρους» των δημοτικών αστυνομικών από την ΕΛΑΣ, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει  επιπλέον προβλήματα  όπως:
α) Όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος αφού η δημοτική αστυνομία κάλυπτε ανάγκες τις οποίες δε μπορούσε να καλύψει η  ελληνική αστυνομία, όπως  έλεγχος  διπλοστάθμευσης, παράνομης στάθμευσης κλπ.
β) Αύξηση και εξάπλωση του φαινομένου του παρεμπορίου  στους δρόμους αλλά στους χώρους των λαϊκών αγορών, αφού η δημοτική αστυνομία στεκόταν αρωγός στην προσπάθεια των νομίμων αλλά και του Δήμου για  τήρηση της νομιμότητας.
γ)Πιθανά προβλήματα και παραβάσεις στην τήρηση των ορίων των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, αφού  ο έλεγχος αυτών  ανήκε στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.
Β. Όσον αφορά την κατάργηση της Υπηρεσίας Φύλαξης Σχολικών Κτιρίων  είναι  κι αυτό ένα μέτρο το οποίο μας βρίσκει αντίθετους αφού  θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, αφήνοντας εκτεθειμένα σε  περιστατικά παραβατικότητας – εξάπλωσης των ναρκωτικών  και βανδαλισμών τα σχολικά κτίρια και κατ’ επέκταση τους μαθητές αυτών.
Πλέον αυτού με τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων θα οδηγηθούν στην ανεργία κι άλλοι άνθρωποι και ολόκληρες οικογένειες στη φτώχεια.

  Με μεγάλη απογοήτευση βλέπουμε συνεχώς να καταργούνται σύγχρονοι θεσμοί και υπηρεσίες οι οποίοι θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια και εντάχθηκαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και λειτουργία δραστηριοτήτων των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και να θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό του εξορθολογισμού, της ανόρθωσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τη  στιγμή που απ’ ότι φαίνεται κανένα απ’ αυτά τα μέτρα δεν μπορεί  να ανατρέψει την παρούσα αρνητική τροχιά που βρίσκεται η χώρα μας τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο  πολιτικής και  θεσμών.