Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διοικητής ΟΑΕΕ Πάτρα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ










ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα συνάντησης με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Α. Πετρόπουλο










Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουνίου η επίσκεψη του Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Α. Πετρόπουλου στον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των φορέων και στη συνέχεια ομιλία με θέμα: «Το μέλλον και οι προοπτικές του ασφαλιστικού μας φορέα ΟΑΕΕ».


Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Διοικητής επισκέφθηκε την πόλη μας και συνομίλησε με τους ασφαλισμένους του ταμείου και τους παράγοντες της αγοράς , αφού έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να σχηματίσει ίδια αντίληψη της επικρατούσας κατάστασης χωρίς να χρειάζεται να ενημερωθεί μέσω των υπηρεσιακών παραγόντων όπως συνήθως γίνεται. Εξάλλου ανάλογη επίσκεψη Διοικητή του ΟΑΕΕ είχε να συμβεί πολλά χρόνια πριν και δε μπορεί παρά να μας ευχαριστεί και να το αναδείξουμε ως θετικό.


Οι εξαγγελίες με το νέο πακέτο ρυθμίσεων για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που ανακοίνωσε ο Διοικητής με πιο σημαντική τη διεύρυνση του ποσού οφειλής από 20.000 στις 50.000 για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος του οργανισμού σύνταξη γενικά θεωρούμε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση αφού μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω οφειλών έως 25.000 και το υπολειπόμενο ποσό έως τις 50.000 κατά περίπτωση να παρακρατείται από τη σύνταξη.


Αποτρεπτικούς και αρνητικούς παράγοντες στην εν λόγω ρύθμιση αποτελούν τα παρακάτω:


1ον: Η περιορισμένη ισχύς των 3μηνών, δηλαδή ο έκτακτος και προσωρινός χαρακτήρας της ρύθμισης.


2ον: Ο όρος για αποπληρωμή του υπολειπόμενου ποσού άνω των 25.000 ευρώ κατά περίπτωση μέσα σε διάστημα 18 μηνών (18 δόσεις) την καθιστά εξ αρχής ανέφικτη.


Σε θετική κατεύθυνση κινούνται και οι εξαγγελίες περί ψήφισης του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την αναστολή όλων των πινακίων αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ.


Όλες αυτές ρυθμίσεις είναι κατόπιν εορτής θα λέγαμε, αφού οι εξελίξεις στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και κατ’ επέκταση στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα είναι ανησυχητικά ραγδαίες. Αφήνουν δε την εντύπωση ότι οποιαδήποτε βελτιωτική προσπάθεια είναι σαν να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, με άλλα λόγια είναι «δώρο άδωρο» θα λέγαμε για τους παρακάτω λόγους:


1) Για να μπορούν να επιφέρουν αποτέλεσμα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα τουλάχιστον 5 χρόνια πριν αφού η βαθιά και συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και σε συνεχή λουκέτα.


2)Οι ασφαλισμένοι-οφειλέτες αδυνατούν να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο αφού αυτές παραμένουν υψηλές και ως εκ τούτου ακόμη και η τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων κατέστη ανέφικτη για πολλούς δεδομένου ότι εντάχθηκαν 120.000 περίπου οφειλέτες σε σύνολο 500.000 μικρών και μεγάλων οφειλετών με κίνδυνο μάλιστα κάποιοι εξ αυτών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση να τη χάσουν..


3) Η ανασφάλεια και αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, της σκληρής στάσης των δανειστών –εταίρων και της επίτευξης συμφωνίας ή όχι καθιστά τις εξαγγελλόμενες ρυθμίσεις επισφαλείς και άτοπες.


Η ΟΕΒΕΣΝΑ κατέθεσε Υπόμνημα προς το Διοικητή με θέσεις και προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού φορέα ΟΑΕΕ αλλά και τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ελεύθερων επαγγελματιών με πιο σημαντικές τις παρακάτω:






1. Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης,


2. Οριστική διευθέτηση της αποποινικοποίησης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ: Κατάργηση της αναγκαστικής είσπραξης και προσωποκράτησης .


3. Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.


4. «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.


5. Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του μειώνοντας τες ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου όπως αυτό ισχύει στην Ενωμένη Ευρώπη.


6. Εφαρμογή στην πράξη της ρύθμισης που έχει ψηφιστεί και προβλέπει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ελεύθερη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα για όλους ανεξάρτητα οφειλής .


7. Εξορθολογισμός και ισόνομη αντιμετώπιση για τους ασφαλισμένους –οφειλέτες επαγγελματίες μεταφορείς όταν πρόκειται για μεταβιβάσεις αδειών εκμετάλλευσης αυτ/των Δ.Χ. φορτηγών, λεωφορείων, ταξί κλπ, να μπορούν δηλαδή να γίνονται οι μεταβιβάσεις –γονικές παροχές ανεξαρτήτως οφειλών όπως συμβαίνει στις άλλες ατομικές επιχειρήσεις..


8. Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, άνω των 67 ετών που έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, και δεν έχουν δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω οφειλών .


9. Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές.


10. Άμεσος εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ έτσι ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρει.






H βιωσιμότητα του ταμείου μας αφορά πρώτα απ’ όλα εμάς και πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας.


Για το ΔΣ.


Ο Ο


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Παναγιώτης ΣΚΕΝΤΖΟΣ Δημήτρης ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ