Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013





ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 22-4-2013 τακτική  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας. Πέραν των θεμάτων που συμπεριλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη έγινε αναφορά και στα παρακάτω ζητήματα που απασχόλησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα την κοινή γνώμη και πιο συγκεκριμένα:
1ον:Ωράριοκαταστημάτων –αργία Κυριακής
 Στο θέμα αυτό της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας  η θέση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη και κοινή  με αυτή των  εμπόρων  δηλαδή  ΚΑΤΑ της απελευθέρωσης λειτουργίας του ωραρίου καταστημάτων τις Κυριακές αφού καμία αύξηση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων δεν θα επιφέρει, αντίθετα αύξηση  των λειτουργικών δαπανών τους. Επίσης  καμία αύξηση ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε στην απασχόληση –θέσεις εργασίας, ούτε στην κοινωνία γενικότερα.  Φαίνεται να  εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων αφού οι μικρές επιχειρήσεις-αυτοααπασχολούμενοι κάτω από τέτοιες συνθήκες θα παρουσιάζουν αδυναμία ανταγωνισμού απέναντι σ΄ αυτές. Εξάλλου είναι πασιφανές ότι η τραγική στάση εμπορίου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και όχι στην έλλειψη χρόνου  για αγορές.
2ον: Οφειλές  του Δημοσίου προς τους πολίτες- επιχειρήσεις
Τα 3 τελευταία χρόνια που η χώρα μας οι πολίτες και επιχειρήσεις  ζουν και δραστηριοποιούνται υπό τη σκιά των Μνημονίων και της Τρόικα  και καθημερινά διαπιστώνεται η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) με αποτέλεσμα πολλές φορές τη δίωξή τους  ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ  εντέχνως και δεν γίνεται λόγος  για τις  τεράστιες βεβαιωμένες  οφειλές του Δημοσίου που ανέρχονται στα 8 δις ΕΥΡΩ προς τους πολίτες και επιχειρήσεις και αυτές προέρχονται είτε από επιστροφές ΦΠΑ , είτε από παροχή υπηρεσιών  προμηθευτών υγείας και άλλων είτε  από μεταφορά μαθητών, είτε από δεδουλευμένα  σε δημόσια έργα κλπ.
Η θέση του Δ.Σ. είναι ότι οι οφειλές αυτές του Δημοσίου πρέπει να απαιτηθούν και να καταβληθούν άμεσα στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

3ον: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Όσον  αφορά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μανωλάδα Ηλείας και την αιματηρή επίθεση ενάντια στους μετανάστες εργαζομένους που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους  το Δ.Σ. σύσσωμο τα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό  τρόπο και εκφράζει τον αποτροπιασμό του αφού είναι  μία πράξη βίας φορά . Δεν πρέπει  να δείξουμε καμία ανοχή σε αυτού του είδους τα περιστατικά, που εκθέτουν συνολικά τη χώρα και τους πολίτες, καμία ανοχή στην πάσης φύσεως εκμετάλλευση εργαζομένων και καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  Ας μην ξεχνάμε ότι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η πολιτεία με τους μηχανισμούς της, η οποία  τόσα χρόνια εθελοτυφλεί ενώ τώρα υποκριτικά και εκ των υστέρων παίρνει θέση καταδικάζοντας τα γεγονότα αυτά.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τέτοια ακραία περιστατικά , παρ’ όλο που δεν είναι η πρώτη που λαμβάνουν χώρα,  δεν πρέπει να γενικεύονται, να στοχοποιούν και να πλήττουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου και των παραγωγών της περιοχής, αφού  αυτοί με  την δουλειά τους και την  οργάνωσή τους μέσα από  Συνεταιρισμούς  έχουν καταφέρει να παράγουν και να εξάγουν ένα άριστο ποιοτικά αγροτικό προϊόν τη φράουλα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής και εγχώριας οικονομίας.   

4ον: ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ:
Το πολυσυζητημένο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και η διεκδίκησή τους από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης τέθηκε επί τάπητος  και διαπιστώθηκε ότι: Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας φαίνεται να ομονοεί σ΄αυτό το θέμα: Την ανάγκη  δηλαδή να ζητήσει επισήμως η Ελλάδα από τη Γερμανία να πληρωθούν τα χρήματα που της οφείλονται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά κυρίως από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο το οποίο συνομολόγησαν η Τράπεζα της Ελλάδος με τις δυνάμεις κατοχής. Στην ουσία δηλαδή πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα χρήματα  στην Ελλάδα, μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Η πολιτεία αναγνώρισε πλέον το δικό της ιστορικό χρέος απέναντι στη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες!!!
 Στην παραπάνω αυτή λογική συμφώνησαν ομόφωνα τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

5ον:Προγράμματα ΕΣΠΑ για Μμ-Ε.- Αναπτυξιακός νόμος
          Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι τόσο τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος κατά βάση αποτελεί μια σύμπτυξη των παλαιότερων   ενώ θεωρητικά κινούνται σε αναπτυξιακή τροχιά στην πράξη είναι διαρθρωμένα με λάθος τρόπο, με αυστηρές προϋποθέσεις και δεν αφήνουν μεγάλες δυνατότητες εκμετάλλευσης από τις μικρές επιχειρήσεις. Η Ομοσπονδία ενημερωτικά καλεί τα ενδιαφερόμενα μέλη-επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τυχόν δυνατότητες  ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και στα προγράμματα  ΕΣΠΑ.

6Ον: Υποδομές περιφέρειας και νομού .
Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε για μια ακόμη φορά την αδιαφορία της πολιτείας και την κωλυσιεργία της όσον αφορά την καθυστέρηση στα έργα υποδομής  και εκσυγχρονισμού του νομού μας και της ευρύτερης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως αυτά είναι το φυσικό αέριο, το τραίνο, το αεροδρόμιο, οι οδικοί άξονες κλπ.