Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΘΕΜΑ: Μη επέκταση φυσικού  αερίου στην περιοχή μας

Κύριε Υπουργέ,
                  Με τη παρούσα επιστολή  θέλουμε  να εκφράσουμε τη  δυσαρέσκεια, καθώς τη διαμαρτυρία μας για την αρνητική πορεία όσον αφορά την εξέλιξη των έργων υποδομών και ανάπτυξης στην Δυτική Ελλάδα και  πιο συγκεκριμένα στην απόρριψη της επέκτασης του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.
         Η  μη επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στο δυτικό άξονα γεννά σοβαρά ερωτηματικά και είναι απορίας άξιο πως η περιοχή μας όχι μόνο συνεχίσει να στερείται τη φθηνή και  φιλική  προς το περιβάλλον ενέργεια  αλλά δεν διαφαίνεται καμία προοπτική πάνω σ’ αυτό.
Ειδικά σ’ αυτή την δύσκολη εποχή  η μείωση του ενεργειακού  κόστους θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα και προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, θα προσέλκυε νέες επενδύσεις, θα ελάφρυνε το κόστος λειτουργίας των ήδη υπαρχουσών βιομηχανικών μονάδων καθώς και των νοικοκυριών με την οικιακή χρήση.
Λαμβανομένου υπόψη ότι η Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει σημαντικά αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα σ’ αυτήν δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές μονάδες καθώς και άλλες μονάδες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα δεν κατανοούμε  πραγματικά  γιατί θα πρέπει οι επιχειρήσεις της «πολύπαθης» Δυτικής Ελλάδας  να έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος από τη μη έλευση του φυσικού αερίου, πράγμα το οποίο τις καθιστά μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τις επιχειρήσεις όμορων ανατολικών περιοχών  της Πελοποννήσου που επωφελούνται ή  θα επωφεληθούν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη σε συνδυασμό με τα άλλα έργα υποδομής που για διάφορους λόγους το καθένα έχουν μείνει στις καλένδες όπως είναι η Ολύμπια Οδός, η Ιόνια Οδός ,ο σιδηρόδρομος κ.λ.π. αναδεικνύουν την ανεπάρκεια, την αδυναμία και την ατολμία, την έλλειψη πολιτικής βούλησης θα λέγαμε των εκλεγμένων πολιτικών και ιθυνόντων του νομού μας  να  διεκδικήσουν με  σθένος  τον προγραμματισμό και υλοποίηση έργων υποδομής έτσι ώστε η Δυτική Ελλάδα να  μην καταδικάζεται  σε χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση και απομόνωση από τα σύγχρονα δίκτυα υποδομών. 
Κλείνοντας σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπ΄ όψιν σας την παραπάνω τοποθέτησή μας και διαμαρτυρία μας και να επανεξετάσετε σε μια πιο ορθολογική βάση τα  δεδομένα εντάσσοντας  την περιοχή μας στον  ευρύτερο αναπτυξιακό προγραμματισμό της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις


                                                 Με τιμή

Για την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.


Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτης Σκέντζος                            Δημήτριος Νικολακόπουλος


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



ΘΕΜΑ: Επίδομα ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών

Κύριε Υπουργέ,
           
        Η  παρέμβασή μας  αυτή  έχει ως αφορμή την ψήφιση της υπ’ αρ. Φ.80000/2686/59/2ος –2013 Υπουργικής Απόφασης   που θέτει σε εφαρμογή το περίφημο, πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο Επίδομα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών που άγεται και φέρεται εδώ και 2,5 χρόνια  απ΄ όταν θεσμοθετήθηκε με το Ν. 3986/2011 (άρθρο 44).
Με τη συγκεκριμένη Απόφαση ορίζονται οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και το ύψος του βοηθήματος. Με μεγάλη απογοήτευση  διαπιστώνουμε ότι τα κριτήρια που τίθενται είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν κάνει διακοπή του επαγγέλματος τους.
Πιο αναλυτικά η Απόφαση  αναφέρει ότι :
α)το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται στα 360 ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις  ανάγκες ενός επαγγελματία ο οποίος είτε  έχει χρεοκοπήσει είτε έχει κλείσει την επιχείρησή του και έχει σταματήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα.
β)η διάρκειά του εν λόγω επιδόματος  θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης και δεν θα  ξεπερνάει τους 9 μήνες.
γ)το καθαρό ατομικό τους εισόδημα των δύο προηγούμενων ετών να μην υπερβαίνει αθροιστικά τις 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά τις 30.000 ευρώ.!

Διαπιστώνουμε ότι οι παραπάνω όροι- «εμπόδια»  που μπαίνουν με την υπουργική απόφαση για τους  εν δυνάμει δικαιούχους του κρίσιμου και κοινωνικά αναγκαίου αυτού επιδόματος είναι στυγνοί, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν σ΄ αυτό επαγγελματίες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση .
 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επίδομα δεν θα φτάσει ούτε σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη αφού με τις προϋποθέσεις  αυτές δεν θα μπορέσει να ενταχθεί ούτε το 10% των επαγγελματιών  που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις- καταστήματά τους γιατί δεν υπάρχει σήμερα κάποιος που να μην οφείλει στον ΟΑΕΕ αλλά και να μην έχει ενταχθεί σε ρύθμιση.
 Θεωρούμε λοιπόν ότι εξαπατηθήκαμε αφού εμείς  ζητήσαμε και διεκδικήσαμε να θεσπιστεί το βοήθημα αυτό με επιβάρυνση μάλιστα  των ασφαλιστικών μας εισφορών 30 ευρώ το 2μηνο και έτσι δημιουργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός ανεργίας στον οποίο καταβάλλουμε  όλοι  ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες την ειδική εισφορά με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2011. Στην ουσία δηλαδή  πέσαμε σε παγίδα αφού αυτά τα χρήματα που έχουμε καταβάλλει και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε δεν θα αποδοθούν σ΄ αυτούς που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη και  έχουν  χρησιμοποιηθεί για άλλες υποχρεώσεις του οργανισμού.
Θα πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσετε και να λάβετε σοβαρά υπ΄ όψιν σας την παραπάνω τοποθέτησή μας και διαμαρτυρία μας και ΖΗΤΑΜΕ :
α)Να επανέλθουν οι πόροι  που έχουν συγκεντρωθεί τα 2,5 χρόνια και να αποδοθούν πλήρως στον  θεσμοθετημένο Ειδικό Λογαριασμό ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα  απασχολουμένων του ΟΑΕΔ, να χρησιμοποιούνται δε μόνο για το σκοπό αυτό.
β)Να επανεξετάσετε τις προϋποθέσεις τροποποιώντας τα αυστηρά απαγορευτικά κριτήρια που έχουν τεθεί με την Υ.Α., προκειμένου  έτσι να  υπάρξει δυνατότητα να αποδοθούν αυτά τα κονδύλια σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που πραγματικά τα δικαιούνται και τα έχουν ανάγκη. 

      Αναμένουμε τη δική σας θετική ανταπόκριση.



Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Παναγιώτης Σκέντζος                                 Δημήτριος Νικολακόπουλος