Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ
διαμαρτυρίας για το άνοιγμα
των καταστημάτων τις Κυριακές

Σήμερα την  16η Ιουλίου 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 το πρωί  στην Πλ. Γεωργίου Α’ συγκεντρώθηκαν τα μέλη της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Η κατάσταση που βρίσκονται σήμερα όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες είναι τραγική και τους οδήγησαν εκεί οι επί χρόνια συνεχιζόμενες αντιαναπτυξιακές πολιτικές των κυβερνήσεων και η σειρά μέτρων που πάρθηκαν μέχρι  σήμερα. Μέτρα που αντί να οδηγήσουν στην  ανάπτυξη, ανάκαμψη, βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αποτέλεσαν τροχοπέδη  και οδήγησαν στο μαρασμό και τη συρρίκνωση  της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «της λεγόμενης ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας.
         Θεωρούμε λοιπόν ότι με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή   και επισπεύδει την εξόντωση των μικρών καταστημάτων, αλλά και σφραγίζει την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων οι οποίοι θα ισοπεδωθούν οικονομικά, κάτω από το ασήκωτο βάρος του ανταγωνισμού.
       Η κυβέρνηση δυστυχώς εθελοτυφλεί, αφού δεν βλέπει τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά και θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
      Αντιθέτως,  πιστεύουμε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα επιφέρει αφού δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του τζίρου  παρά μόνο αύξηση των λειτουργικών δαπανών τους. Επίσης καμία αύξηση ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε στην απασχόληση –θέσεις εργασίας, ούτε στην κοινωνία γενικότερα.  Φαίνεται να  εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, αφού οι μικρές επιχειρήσεις-αυτοαπασχολούμενοι κάτω από τέτοιες συνθήκες θα παρουσιάζουν αδυναμία ανταγωνισμού απέναντι σ΄ αυτές.
Είναι πασιφανές ότι η τραγική στάση εμπορίου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και όχι στην έλλειψη χρόνου  για αγορές.
       Θεωρούμε ότι το ισχύον νομοθετικό  πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μέχρι σήμερα έχει αφομοιωθεί από την αγορά και εξυπηρετεί τους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα είναι αποδεκτό από το σύνολο του εμπορικού κόσμου και δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω παρέμβαση στο θέμα αυτό.
ΖΗΤΑΜΕ
να αναθεωρήσετε τη στάση σας, να αποσύρετε όλες τις διατάξεις που αφορούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, και να αναλάβετε άμεσα δράσεις για την τόνωση της αγοράς και της ρευστότητας των επιχειρήσεων , ώστε να αποφύγουν την χρεοκοπία που παρουσιάζει φαινόμενο πανδημίας.
Με τιμή
Για την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.

                       Ο                                                                                 Ο

                ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 
              Παναγιώτης  ΣΚΕΝΤΖΟΣ                                             Δημήτριος ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Σήμερα Δευτέρα 15/7/2013 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στην οποία συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους Μικρομεσαίους. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. να προβούμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
Μεταξύ όλων των άλλων συζητήθηκε και το θέμα του νέου νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές  Επιμένουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αυτό μόνο αποδεχόμαστε και στηρίζουμε.
Διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας τόσο εμείς όσο και η ΓΣΕΒΕΕ διότι θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή και επισπεύδει την εξόντωση των μικρών καταστημάτων αλλά και σφραγίζει την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων που με το μέτρο αυτό θα ισοπεδωθούν οικονομικά, κάτω από το ασήκωτο βάρος του ανταγωνισμού.
Η κυβέρνηση δυστυχώς εθελοτυφλεί αφού δεν βλέπει τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά και θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.
Αντιθέτως  πιστεύουμε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα επιφέρει αφού δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του τζίρου  παρά μόνο αύξηση των λειτουργικών δαπανών τους ούτε καμία αύξηση των θέσεων εργασίας. Επίσης καμία αύξηση ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε στην απασχόληση –θέσεις εργασίας, ούτε στην κοινωνία γενικότερα.  Φαίνεται να  εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων αφού οι μικρές επιχειρήσεις-αυτοααπασχολούμενοι κάτω από τέτοιες συνθήκες θα παρουσιάζουν αδυναμία ανταγωνισμού απέναντι σ΄ αυτές.
Εξάλλου είναι πασιφανές ότι η τραγική στάση εμπορίου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και όχι στην έλλειψη χρόνου  για αγορές.
Η Ομοσπονδία μας στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει ο Εμπορικός Κόσμος  για αύριο 16/7/2013 και καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί έξω από τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου. Στη συνέχεια θα επιδοθεί ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.