Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Κοινό ΨΗΦΙΣΜΑ (ΟΕΒΕΣΝΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ) διαμαρτυρίας για ΚΕΑΟ

                                                            
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε

Αράτου 21, 1ος όροφος, Τ.Κ. 262 21 ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ:2610-274.047 FAX:2610-275.778
Web: www.oebesna.blogspot.com

lwf0

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ-ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1904
ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α` 25 – Τ.Κ. 262 21 ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. (061) 273.257 , FAX: 223.740
Web site: www.eesp.gr      e-mail  eesp @ otenet . gr                                                              

Αρ. αρχείου: Φ012/Α΄/1                                                                                   Πάτρα    08/07/2014

Αρ. πρωτ: 268 /2014

                                                                                               
ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Εργασίας &
Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κο Ι. Βρούτση
ΚΟΙΝΟΠ.:
 1) Ο.Α.Ε.Ε. Πάτρας
2) Κ.Ε.Α.Ο.  Πάτρας
======================

ΨΗΦΙΣΜΑ
διαμαρτυρίας για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών
κατάσχεσης  από  το Κ.Ε.Α.Ο.

Κύριε Υπουργέ

με την παρούσα επιστολή   θέλουμε να  εκφράσουμε τη έντονη διαμαρτυρία μας  που αφορά  στην  αναγκαστική είσπραξη των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ μέσω των διαδικασιών άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.)  
Θεωρούμε απαραίτητο  να μπει φρένο στην εξοντωτική αυτή πολιτική και να σταματήσουν οι ανελέητες και βάρβαρες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεων οι οποίες σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ειδάλλως θα οδηγήσουν πολλούς ακόμα συναδέλφους στην καταστροφή και την εξαθλίωση χωρίς βέβαια να λυθεί το ταμειακό αδιέξοδο στον οποίο έχει περιέλθει  το  ταμείο μας ο ΟΑΕΕ.

  Η  Διοίκηση του ΟΑΕΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οφείλεται σε πραγματική οικονομική αδυναμία των ασφαλισμένων οι οποίοι ασφυκτιούν υπό την πίεση και το βάρος της συνεχιζόμενης και διαρκώς διευρυνόμενης τα 3τελευταία χρόνια οικονομικής ύφεσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπαχθούν και στις ρυθμίσεις οι οποίες ουσιαστικά είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οφειλετών.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ΟΑΕΕ έχει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, οδηγώντας σε αδιέξοδο το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης των Ε.Β.Ε. ενώ συνεχώς λαμβάνονται μέτρα επώδυνα όπως η μείωση των συντάξεων, τα οποία είναι άδικα αφού οι συνταξιούχοι έχουν ήδη καταβάλλει στην διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου τις εισφορές που τους αναλογούσαν και έχουν αντίστοιχες προσδοκίες για την σύνταξη που θα πάρουν. Βεβαίως για την κατάσταση αυτή του οργανισμού  δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι και οι οφειλέτες και  σε καμία περίπτωση δεν θα λυθεί το πρόβλημα με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης.
Επιπλέον δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να επιβάλλονται προσαυξήσεις, τόκοι κλπ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τη στιγμή που κάποιος ασφαλισμένος έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αθεώρητο βιβλιάριο) για όσο χρονικό διάστημα αδυνατούσε να καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Γιατί με τη ρύθμιση στην οποία  τυχόν υπαχθεί καλείται να πληρώσει τις οφειλές του με προσαυξήσεις για υπηρεσίες τις οποίες δεν έχει λάβει(ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ίσως και για 2-3 χρόνια; Τη στιγμή μάλιστα που το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι ανταποδοτικό;
 Άλλο   μείζον θέμα  το οποίο  δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά είναι το  γεγονός ότι  δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ  η απόφαση  που προβλέπει οι ασφαλισμένοι  στον ΟΑΕΕ που έχασαν  την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στο ταμείο να μπορούν να θεωρούν τα βιβλιάριά  τους  και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι  και τα προστατευόμενα μέλη τους έως τις 28/02/2015 κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές –απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οφειλετών προϋποθέσεις. Η κοινή  αυτή  Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών &  Εργασίας  ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου 2014  και  αντίστοιχα πήρε ΦΕΚ στις 19/06 ενώ αποτελεί εφαρμογή άρθρου του Ν. 4254/2014 και ακόμη οι ασφαλισμένοι  βρίσκονται σε αναμονή της εγκυκλίου εφαρμογής!!!
          Ένα επιπλέον ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε είναι ότι ορισμένοι  επαγγελματίες πλήρωναν προαιρετικά όλα τα προηγούμενα χρόνια της ασφάλισής τους επιπλέον χρήματα –ασφάλιστρα περισσότερα από αυτά που αντιστοιχούσαν στην ανώτερη ασφαλιστική κλάση προκειμένου με τα δεδομένα που ίσχυαν τότε στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη.
Αυτό μπορεί να συνέβαινε για 15-20 ή και περισσότερα συνεχή χρόνια και τώρα τα τελευταία 2-3 χρόνια αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους  με αποτέλεσμα να  χρωστούν και να λαμβάνουν  ειδοποιήσεις από το Κ.Ε.Α.Ο. για την αναγκαστική είσπραξη. Θεωρούμε ότι για τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών με τα επιπλέον προαιρετικά ασφάλιστρα που έχουν πληρωθεί τόσα χρόνια, έτσι ώστε να μην οδηγούνται στην απελπισία και εξαθλίωση άνθρωποι που ήταν συνεπείς και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις τους δεδομένου ότι σε παλιότερους ασφαλισμένους αυτής της τάξης έχουν γίνει περικοπές στις συντάξεις τους.
Αυτό που πραγματικά προκαλεί αγανάκτηση σε πολλούς πέραν των παραπάνω τραγικών καταστάσεων   είναι το γεγονός ότι το κράτος απειλεί με αναγκαστική είσπραξη τους οφειλέτες , τη στιγμή που το ίδιο είναι οφειλέτης σε πολλές περιπτώσεις προς τους επαγγελματίες από τη παροχή υπηρεσιών -συμβάσεις έργου (μεταφορά μαθητών κλπ.) και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οφειλές οι οποίες αν είχαν εξοφληθεί πιθανόν οι ασφαλισμένοι δεν θα είχαν περιέλθει σε αυτή τη δεινή κατάσταση και θα είχαν πληρώσει τις οφειλές τους.
          Εμείς σαν συνδικαλιστικά  όργανα που εκπροσωπούμε  τους Ε.Β.Ε. του νομού μας σας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και τις ρυθμίσεις που προτείνουμε ως μια λύση ανάγκης  τόσο για να κρατηθεί το ταμείο μας  βιώσιμο όσο και να μπορούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν τις εισφορές τους.
 Αυτές είναι οι παρακάτω:
1.   ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ.
2.   Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, διατήρηση δηλαδή του δημόσιου χαρακτήρα της.
3.    Βιώνοντας καθημερινά την κλιμάκωση της οικονομικής- κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης, και το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ προτείνουμε τη δυνατότητα καταβολής μίας (1) τουλάχιστον εισφοράς ανά 6μηνο από τον ασφαλισμένο, ώστε να χαρακτηρίζεται ασφαλιστικά ενήμερος. Βέβαια σήμερα, η οικονομική δυσπραγία είναι τέτοια, ώστε είναι επιβεβλημένη η αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014.
4.   «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, μεταφορά στο τέλος του ασφαλιστικού βίου - απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά την 1/1/2016.
5.   Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον μέχρι 31-12-2016, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, σύμφωνα με μελέτες θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των μισών οφειλετών  του Οργανισμού(περίπου 200.000), και υπολογίζεται  ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ  περίπου 500 εκατ.  €/ έτος.
6.   Έναρξη από 1/1/2016 αποπληρωμής των οφειλών σε πολλές δόσεις, συναρτήσει του εισοδήματος (επιχειρηματικού ή προσωπικού) του οφειλέτη, χωρίς επιβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
7.   Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 € (= 30 κατώτατες συντάξεις του Οργανισμού + προσαυξήσεις και τέλη), που είναι σήμερα, στα 40.000 €, με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις.
8.   Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, άνω των 67 ετών, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χωρίς να έχουν δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτές οι περιπτώσεις, που δεν ξεπερνούν τις 100 σε ολόκληρη τη χώρα, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ό,τι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Σημειώνεται, ότι στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως ισχύουν σε άλλα ταμεία, που να προβλέπουν πρόωρη και κατ’ επέκταση μειωμένη συνταξιοδότηση για τις περιπτώσεις αδυναμίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
9.    Na εφαρμοστεί απόλυτα η απόδοση σ’ ότι αφορά το ταμείο ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και να αποδοθούν τα  τεράστια ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό και  τα οποία διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.

Εν αναμονή ενεργειών σας.
    

        Για το Δ.Σ. της  Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.                     Για το Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ.Π.

                Ο                                                                                Ο
         ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ
        Παναγιώτης  Σκέντζος                                             Γιώργος  Ρώρος    
             
                        Ο                                                                            Ο                        
         ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                           ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
  

   Δημήτριος   Νικολακόπουλος                                    Γιώργος  Βαγενάς