Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

ΠΡΟΣ
την Διευθύντρια του κεντρικού
υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Πατρών
κα. Αθανασίου

ΚΟΙΝΟΠ:

1) Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

κ.Ρ. Σπυρόπουλο

2)ΓΣΕΒΕΕ
======================

ΘΕΜΑ: Παράτυπη λειτουργία της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής ΙΚΑ κεντρικού Πατρών χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου των εργοδοτών.

Κυρία  Διευθύντρια 

            Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να αναφερθούμε στο θέμα σύνθεσης, συγκρότησης και λειτουργίας της Τ.Δ.Ε. του κεντρικού ΙΚΑ Πατρών και πιο συγκεκριμένα τη συμμετοχή του εκπροσώπου μας από την τάξη των εργοδοτών σ’ αυτήν με βάση το Ν. 2676/’99, άρθρο 48, § 1 Β δ.
            Αφορμή για την παρέμβασή μας αυτή στάθηκε η από 17-10-2012 παραίτηση του τακτικού μέλους κ. Δημήτρη Χριστόπουλου, οποίος είχε οριστεί με την υπ΄. αρ. πρωτ. 123880/10-11-2010 απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κατόπιν υπόδειξής μας μέσω της ΓΣΕΒΕΕ ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή με 3ετή θητεία.
            Στη συνέχεια με το υπ’ αρ. πρωτ. 67/4-2-2013έγγραφό μας σας κοινοποιήσαμε την πρότασή μας για αντικατάσταση του κ. Δ. Χριστόπουλου από τον κ. Δημήτριο  Νικολακόπουλο ως τακτικό μέλος.
            Με έκπληξη πληροφορούμεθα όμως ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή συνεχίζει να λειτουργεί και να συνεδριάσει με 3 μέλη,  στηριζόμενη στο υπ’ αρ. πρωτ. Γ99/136/13-12-2012 έγγραφο της Δ/νσης Γραμματείας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο αναφέρει ότι η 4/μελήςΤ.Δ.Ε. μπορεί να συνεδριάζει με τα υπόλοιπα  3 μέλη όχι όμως πέραν του 3μήνου. Το συγκεκριμένο όμως διευκρινιστικό έγγραφο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερισχύσει του νόμου και της λογικής του νομοθέτη που θέλει τη συμμετοχή τόσο εκπροσώπου των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων στην εν λόγω επιτροπή στην οποία λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις.
            Το «περίφημο» 3/μηνο που αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο έχει παρέλθει από τις 17-1-2013 αφού η παραίτηση του εκπροσώπου μας  κ. Δ. Χριστόπουλου έχει γίνει από τις 17-10-2012, αλλά η Επιτροπή συνεχίζει να συνεδριάσει παράτυπα και χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου των εργοδοτών.
            Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μια πρακτική αλλαγής των συσχετισμών της 4 μελούς Επιτροπής, αφού με την παραπάνω σας λογική  μπορεί να συνεδριάσει και με 3 μέλη (2 υπηρεσιακά μέλη και 1 εκπρόσωπο των εργαζομένων) και να λαμβάνονται αποφάσεις πολλές φορές αρνητικές για τους συναδέλφους Ε.Β.Ε.
            Από τα προαναφερόμενα λοιπόν προκύπτουν σοβαρά ζητήματα τόσο διαδικαστικά δηλαδή ορθής και απρόσκοπτης εφαρμογής του νόμου όσο και ουσιαστικά για τα οποία εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και ζητάμε την άμεση διευθέτησή τους.
            Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο θεσμοθετημένος ρόλος μας ως εκπρόσωποι των εργοδοτών στην Τ.Δ.Ε. είναι η διασφάλιση τόσο των συμφερόντων των συναδέλφων μας επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων όσο και του ασφαλιστικού φορέα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πάντα με αντικειμενικότητα και  ευσυνειδησία.  Θεωρούμε λοιπόν αν μη τι άλλο προσβλητικό όλο αυτό που γίνεται και έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του ρόλου μας.
            Δεδομένου ότι αυτό είναι παράτυπο και δεν μπορεί να  λαμβάνονται αποφάσεις από την συγκεκριμένη Επιτροπή στην οποία ενώ από το νόμο  συμμετέχουμε στην πράξη αυτό αναιρείται ΖΗΤΑΜΕ άμεσα να μας ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση  ορθής εφαρμογής του νόμου.
            Εμείς από την πλευρά μας επιφυλασσόμενα για τα νόμιμα δηλαδή αν χρειαστεί να επανεξεταστούν υποθέσεις για τις οποίες η Επιτροπή έχει πάρει απόφαση το διάστημα αυτό , ενώ αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας.


Για την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.

Ο                                                                                 Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Παναγιώτης Σκέντζος                                     Δημήτρης  Νικολακόπουλος