Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


ΘΕΜΑ: Άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές


Η Ομοσπονδία μας αντιδρά και αντιτίθεται στις εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων εμβαδού  έως 250τμ. όλες τις Κυριακές του χρόνου αλλά και λειτουργία όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Το μόνο που θα καταφέρουν δεν είναι ανάπτυξη όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, αλλά μεγαλύτερη ύφεση στην ήδη υπάρχουσα και θα οδηγήσει αφενός μεν στον αφανισμό τους μικρομεσαίους, αφετέρου δε στην αυτορύθμιση της αγοράς υπέρ του κεφαλαίου των μεγάλων δηλαδή πολυκαταστημάτων.
Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τους μικρομεσαίους μία τέτοια κίνηση δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και αναγκαστικά να κλείσει τη επιχείρηση του.
Είναι ένα ακόμη σημείο άσκησης πολιτικής περιθωριοποίησης των Μμ-Ε, διότι πρακτικά η διεύρυνση του ωραρίου θα  αποτελέσει μοχλό ανατροπής των όρων  ανταγωνισμού σε βάρος των Μμ-Ε. και μέσο επιτάχυνσης της συγκέντρωσης του τζίρου στα χέρια των πολύ μεγάλων  επιχειρήσεων (πολυκαταστήματα).