Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:  Φημολογούμενη κατάργηση κεντρικής λαχαναγοράς Πάτρας
                    Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και την πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κατάργηση της κεντρικής λαχαναγοράς Πατρών που εντάσσεται στις επιταγές της Τρόικα για μείωση του δημοσίου τομέα.
          Αυτό όμως που γεννά απορία είναι ότι στο εν λόγω οργανισμό αυτή τη στιγμή ασχολείται ένας μόνο υπάλληλος του οποίου το μισθό μάλιστα καταβάλλουν οι εγκατεστημένες στη Λαχαναγορά επιχειρήσεις άρα από την  κατάργησή του δεν πρόκειται το Δημόσιο να επωφεληθεί.
          Ανησυχία και ερωτηματικά επίσης έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση ακόμη για το πώς θα γίνεται στο εξής η διάθεση(αγοραπωλησία) των αγροτικών προϊόντων και η τροφοδοσία της αγοράς της Πάτρας και της ευρύτερης  περιοχής.
          Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της κεντρικής αυτής λαχαναγοράς θα επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα στους σκληρά δοκιμαζόμενους από την βαθιά ύφεση μικρούς επαγγελματίες αλλά και στους τελικούς καταναλωτές ενώ θα ευνοήσει πιθανόν μεγαλέμπορους και μεγάλες εταιρείες που θα διαθέτουν απευθείας αγροτικά προϊόντα στο λιανεμπόριο.
          Η Ομοσπονδία μας είναι αντίθετη στην κατάργηση της λαχαναγοράς, έχει διατυπώσει δε στο παρελθόν πρόταση της αναβάθμισής της με τη δημιουργία στο συγκεκριμένο χώρο και κεντρικής κρεαταγοράς, η οποία θα διευκολύνει τους επαγγελματίες και το λιανεμπόριο κρέατος ενώ διαπιστώνει με απογοήτευση ότι αντί να υιοθετούνται κάποιες αντίστοιχες προτάσεις που μπορεί αν είναι βιώσιμες και να συμβάλλουν στην στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, γίνονται ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση με υποβάθμιση ακόμη περισσότερο της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.
          Οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης & ιδιωτικοποίησης της Λαχαναγοράς μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, αφού θα τη μετατρέψει σε μονοπώλιο μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρών επιχειρηματιών.
          Εμείς ζητάμε να παραμείνει η λειτουργία της όπως έχει και θεωρούμε ότι ένα μικτό σχήμα Διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης(περιφέρεια, Δήμος) καθώς και των παραγωγικών τάξεων θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν τον κοινωνικό της χαρακτήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου